Objectiu 2021: així serà la nova Ciutat Esportiva de Natzaret

Objectiu 2021: així serà la nova Ciutat Esportiva de Natzaret

CARLOS AYATS / VALÈNCIA

Aprofitant la la presencia dels que seran els seus usuaris -tota l’escola granota, els seus primers equips masculí i femení, i les seccions al complet-, el Llevant UE ha presentat oficialment aquesta vesprada-nit, en l’acte de lliurament dels seus XIII Premis als Valors Acadèmics i Humans Manu De la Paz, el projecte del que serà, si el pla previst segueix el seu curs, la nova Ciutat Esportiva del Llevant UE a Natzaret.

En total, seran més de 99.000 metres quadrats envoltant l’antic edifici abandonat i protegit de Benimar, que el Llevant UE haurà de rehabilitar. Mirant cap a la platja, a l’esquerra del mateix, el club té previst situar la zona de treball del primer equip, que inclourà un mini-estadi amb capacitat per a 3.400 espectadors i un segon camp d’entrenament per al dia a dia, a més d’un edifici per a la direcció esportiva i una residència per a jugadors que triplicarà la capacitat de l’actual, situada a Bunyol.

A l’altre costat de l’edifici de Benimar, pel qual està prevista la zona d’accés al recinte, la idea inicial és situar 5 camps de futbol més i un edifici de rehabilitació. Com a límit sud de la nova ciutat esportiva, en una segona fase del projecte, està prevista la construcció d’un pavelló per a 3.000 persones en el qual podran jugar les seccions del club.

En 2 mesos, l’inici dels tràmits

Després de descartar altres opcions, el projecte ha sigut posat pel club en mans d’Alejandro Escribano -persona clau des de l’origen del mateix, fa 6 anys-, el despatx de qui desenvoluparà l’esbós definitiu que es portarà a l’Autoritat Portuària amb la finalitat de, d’acord amb la Llei de Ports, sol·licitar la pertinent concessió administrativa.

En uns 2 mesos, el Llevant té previst iniciar els tràmits, que comportaran la presentació d’un projecte bàsic que l’Autoritat Portuària ha d’analitzar i passar pels 30 dies d’exposició pública, si bé s’espera que no hi haja problema per a obtenir el vistiplau.

Concessió inicial per 35 + 15 anys i una inversió prevista d’entre 9 i 14 milions d’euros

Si tot funciona segons el pla previst, el Llevant UE rebrà una concessió inicial d’ús de la parcel·la de 35 anys, a la qual posteriorment està previst afegir 15 més, ja que tenint en compte l’import previst d’inversió, situat entre 9 i 14 milions d’euros, no es permet legalment una concessió directa per 50 anys.

Per la concessió, el Llevant pagarà anualment una quantitat no negociable, que dependrà de la qualificació del nou Pla Especial en marxa per a la zona i la valoració conseqüència del mateix. En funció de la mateixa, el Llevant haurà d’abonar dues taxes, la d’ocupació (resultant de multiplicar el 7% de la superfície total pel valor de la mateixa; i de la qual la concessió permetrà abonar solament un 5% els dos primers anys, a partir del tercer, ja el 100%) i la d’activitat, de difícil càlcul, ja que l’activitat de la Ciutat Esportiva no genera una facturació pròpiament dita.

Les associacions de veïns i els partits polítics, informats

Durant els últims mesos, el club ha posat el projecte en coneixement de les dues principals associacions de veïns de Natzaret, que segons fonts de la directiva granota han rebut amb entusiasme la idea, ja que suposaria un impuls fonamental per al barri.

Així mateix, també ha contactat directa o indirectament amb els principals partits polítics de la ciutat, sense que cap manifeste, almenys inicialment, inconvenient algun.

Diverses alternatives de finançament

De cara al finançament del projecte, el club valora diverses alternatives. La bona salut econòmica del club, el deute del qual es troba ja per sota dels 20 milions d’euros, podria permetre fins i tot a l’entitat fer-se càrrec directament del cost del projecte, si bé en el club es pretén que ni un sol euro de l’inicialment destinat a la part esportiva del club es lleve de la mateixa per a la construcció de la nova ciutat esportiva.

No obstant açò, la predisposició de les entitats bancàries és lògicament bona davant una societat que, al contrari d’altres similars que li envolten, sí ha complit en tot moment amb els seus compromisos de deute, per la qual cosa l’opció més possible és comptar amb els bancs. Amb més raó si es té en compte que el Llevant, que ha amortitzat durant els últims 6 anys una mitjana de 6 milions d’euros anuals, es quedarà aquest estiu, pràcticament, amb poc menys de 2 milions de deute a curt termini.

Bunyol, un actiu més

Què va a succeir amb l’actual Ciutat Esportiva de Bunyol? De moment, no està decidit. El club es troba realitzant informes per a intentar obtenir el major rendiment possible al que, fet i fet, és un actiu més del club sense cap tipus de càrrega.

El repte, iniciar les obres al maig de 2019, i concloure-les en un termini de 18-20 mesos

Encara que a nivell de burocràcia i construcció els terminis tendeixen habitualment a multiplicar-se, la idea del club passa per començar les obres en un any, al maig de 2019, i tindre conclosa la seua primera fase (tot menys el pavelló) entre 18 i 20 mesos després, és a dir, grosso modo, entre novembre de 2020 i gener de 2021.

Per a eixa data, si tot ix segons el previst, el Llevant UE disposarà ja de la seua nova Ciutat Esportiva a Natzaret, menys de dues dècades després que Antonio Blasco, en aquells dies president executiu del degà valencià, posara la primera pedra de l’actual, situada a Bunyol, la inauguració oficial de la qual va tenir lloc el 26 de juny de 2003.

En quasevol cas, si tot ix segons el previst, la nova Ciutat Esportiva de Natzaret, situada a només quilòmetre i mig dels orígens del club, suposarà, sens dubte, una gran notícia per al llevantinisme. Present, i futur.